Våra kunder

Se vad våra kunder säger om oss

Vi är stolta över att fler och fler väljer att köra Komatsu. Du som kund är en viktig del av Komatsufamiljen. Vi vill att du ska vara delaktig i all utveckling, alla förbättringar och nya metoder för att öka lönsamhet och säkerhet.

När du väljer Komatsu Forest, så är du i goda händer. Ingen annan skogsmaskintillverkare har ett sådant imponerande utbud av skogsmaskiner och tillbehör. Ingen annan kan erbjuda samma närhet, tillgänglighet och resursstyrka.
Vårt mål är att göra din dag så säker, problemfri och lönsam som möjligt, oavsett var i världen du befinner dig.

 

 

 

Conny Olsson, C. Olsson Logging AB, Sverige

"Man är mindre trött"

Se filmen där Conny Olsson från C. Olsson Logging AB bland annat berättar att dom har tjänat 175 000 kronor på 100 arbetsdagar. Och att SmartFlow är en bidragande orsak.

Läs mer om SmartFlow 

Du har valt att inaktivera inbäddade cookies. Aktivera dem för att använda denna funktion som avsett.

Dieter Wiese, Forstbetrieb Wiese, Tyskland

"Det underlättar min arbetsdag"

Se filmen där Dieter Wiese, Forstbetrieb Weise, Tyskland, berättar om hur MaxiFleet har underlättat hans arbetsdag.

Sarl AUBERTIN Frères, Frankrike

“Vi såg en tydlig ökning i produktiviteten”

Familjen Aubertin har en lång tradition av skogsverksamhet. Det hela började redan med Nicolas och Mickaels farfarsfar som arbetade med lunning, med oxar. Nicolas och Mickael arbetade först några år med sin pappa, och bildade sedan företaget Sarl AUBERTIN Frères 2004. 2014 köpte de en Komtasu 931.1 med C144-aggregat. – "Vi fick en tydlig produktivitethöjning med C144-aggregatet. Jag tycker att det har bra mätnoggrannhet och jag gillar det robusta utförandet. När det gäller skördaren ger stabiliteten, den runtomsvängande och automatiska nivellerande hytten optimal komfort som gör att man kan köra även i svåra förhållanden, särskilt i brant terräng", säger Mickaels Aubertin. 2015 köpte de även en ny Komatsu 855.1 utrustad med hyttfjädring Comfort Ride. – "Jag uppskattar verkligen dragkraften, den goda sikten, den låga ljudnivån och komforten i hytten samt den lättmanövrerade kranen", säger Mickaels.

Ståle Reistad, Norge

"Allt går mycket snabbare nu"

När Ståle Reistad skulle ersätta sin gamla Komatsu 911.4 ville han ha en ny av samma modell. Ändå behövde han lite tid vid spakarna för att vänja sig vid alla förbättringar i nya 911:an. Ståle Reistad har årligen avverkat cirka 700-850 000 kubikmeter med sin 911.4 och ett 350-aggregat. Ungefär hälften var gallring och hälften slutavverkning. Med sin nya Komatsu 911 med C93-aggregat behövde han ett par veckor för att skapa nya rutiner och få grepp om alla nya funktioner. – "Allt går mycket snabbare nu. Hastigheten på maskinen är mycket bättre, och motorn varvar inte upp under tung belastning. Det nya hydraulsystemet förbättrar helt klart alla funktioner, konstaterar han".

Tabeel Trading, Australien

"Teknikerna är hjältarna som verkar i det dolda"

Enligt Tabeel Tradings VD Steve Witherow handlar deras köp av 11 Komatsu Forest-maskiner om två nyckelfaktorer: förtroende och tillit. Steve och hans bortgångne far, John, skapade tillsammans det framgångsrika och etablerade skogsföretaget 1983. Tabeels första Komatsu levererades 1988, vilket var början på en lång relation. Steve menar att Komatsu Forests uppbackning och support är en viktig faktor. – "Om vi har problem med en viss utrustning, arbetar de med det och hittar en lösning. Komatsu är inte ett företag som säljer maskiner till dig och sedan lämnar dig med en massa problem. De tillhandahåller support för sina produkter. De är ett team som arbetar effektivt, i alla led. Ja, Komatsu Forest Australien har varit riktigt bra att ha att göra med", säger Steve Witherow. Steve vill även passa på att nämna Komatsu Forests tekniker. – "De är hjältarna som verkar i det dolda, men de får inte så mycket rubriker. Tekniskt är dagens maskiner mycket avancerade och teknikerna behövs verkligen", säger han.

Elliot Henderson, Storbritannien

"Henderson vet vad han får"

Elliot Henderson i Selkirk, som ligger i den skotska regionen Scottish Borders, köpte Storbritanniens första Komatsu 951. Skördaren utrustades med drivband på boggin samt band på varje enskilt hjul. Denna Komatsu 951 försågs med bredast möjliga hjul och däck vilket förbättrar framkomligheten på den torvrika marken. För Elliot Henderson blev 951:an en av närmare 40 maskiner, varav de flesta är röda. Den här maskinen ersatte en 941.1 med 370.2-aggregat som har varit en av flera 941:or i företagets maskinpark. Faktum är att Elliot skulle kunna kallas expert på just den här maskinen – han har ägt 10 stycken 941-skördare sedan han köpte sin första 2003. Hans goda erfarenheter av de 941-skördare gör att han känner sig övertygad om att han har gjort en bra investering. – "Om man sköter om maskinen och smörjer den regelbundet fungerar Komatsus skördare helt utan problem", säger han. 

Mika Vekkeli, Finland

"Det finns mycket gott att säga om Komatsu C93"

Mika Vekkeli driver skogsmaskinföretaget Metsä-Veke Oy i Kuortti som ligger knappt 20 mil nordost om Helsingfors i södra Finland. Hans uppdragsgivare är ett skogsförvaltningsföretag med kundfastigheter överallt i södra Finland. Detta innebär att skördaren, Komatsu 911.5, och aggregatet, Komatsu C93, ska klara allt från första gallringar till slutavverkning. Grovleken på träden varierar mycket, från väldigt små träd upp till 0,7 m3.– "Det finns mycket gott att säga om Komatsu C93. Jag tycker att kapenheten är riktigt snabb, den stora tiltvinkel gör arbetet lättare och bukrullens placering  hjälper verkligen till vid matningen av krokiga träd. Ibland har produktionssiffrorna varit överraskande höga också", konstaterar Mika Vekkeli.

Ingvild Skeie, Norge

"Min arbetsdag är förstklassig"

Som lärling blev Ingvild Skeie väldigt förtjust i Komatsu 840.3. Nu får hon dagligen köra en Komatsu 855.1 för Holmgren AS i skogarna på Romerike i Norge. – "Jag har varit bra på att berätta hur bra min gamla 840.3 var och nu får jag köra en ny Komatsu 855.1, precis vad jag hade önskat mig", säger Ingvild Skeie. Hon stortrivs i det mansdominerade yrket och har inte ångrat att hon valde att satsa på skogsbranschen och maskinkörning. – "Jag var den enda av fyra tjejer som gick klart utbildningen och blev lärling, men min familj har starka band till skogsyrkena, så för mig var valet enkelt", säger hon. Skotare är hennes favoritmaskin. – "Jag tycker om det omväxlande arbetet i en skotare. Med 855.1 har jag en maskin med perfekt storlek för flera olika användningsområden. Den är mycket stadig och tar sig fram och följer terrängen på ett bra sätt. Min arbetsdag var visserligen bekväm redan innan, men nu har den blivit förstklassig", säger Ingvild Skeie.

Franck Tindiller , SAS Chaleix et fils, Frankrike

"Aldrig mer en skotare utan Comfort Ride"

SAS Chaleix et fils (SAS Chaleix och söner) är ett franskt familjeföretag som har sin verksamhet i regionen Limousin. Avverkningen sker i ett område som sträcker sig från Limousin till regionerna Orléans och Bourges. Kastanjträd står för 50 procent av avverkningen. Franck Tindiller kör en Komatsu 855.1 och har lång erfarenhet av olika skotarmärken. Han var först i Frankrike att köra med hyttfjädringen Komatsu Comfort Ride när han började använda den nya skotaren i september 2014. Och redan efter några månaders användning var han säker på sin sak. – "Jag vill aldrig mer köra utan Komatsu Comfort Ride", konstaterar han.
Genom åren har han haft ryggproblem som medfört perioder av sjukskrivning. – "Men sedan jag började köra Komatsu 855.1 med Comfort Ride har jag inte känt av ryggen", säger Franck Tindiller.

Ove Nygård, Norge

"Jag är imponerad"

Skogsmaskinentreprenören Ove Nygård bytte färg på maskinen och blev ägare av Norges allra första exemplar av nya Komatsu 901. Snabbt visade sig maskinvalet fördelaktigt på mer än ett sätt. – "Efter en testkörning av Komatsu 931, som har samma tekniska lösningar och exakt samma hytt, valde jag att byta maskintillverkare. Jag räknade med ett uppsving, men det gick snabbare än väntat och jag är imponerad över vad min Komatsu 901 åstadkommer i skogen", säger Ove Nygård. Företagets tre avverkningsgrupper producerar ungefär 4.25 miljoner kubikfot (120 000 kubikmeter) per år. De mesta är gallring där Komatsu 901 kommer att vara första valet. Föraren Daniel Volden är mycket nöjd med att företaget gått över till Komatsu, och lyfter fram den goda sikten, miljön i hytten och den snabba responsen i krankörningen. – "Och det nya hydraulsystemet med tre pumpar och ökat oljeflöde har visat vad det kan", säger han.

 

 

 

Risto Kangassalo, Finland

"Ett aggregat som levererar"

"– Om jag ska beskriva C144 med ett ord, så är det ordet tåg. C144 går som tåget. Säkert och utan att staka sig. Det är lätt att kvista svåra träd med, till och med björkar. Kapningen är snabb och greppet om trädet och fällningen går smidigt, säger Risto Kangassalo, Finland."

Haakon and Knut Slätten, Norge

"15 procent lägre bränsleförbrukning"

I Norge driver pappa Haakon och sonen Knut Slätten var sitt företag som arbetar med slutavverkning. Efter ett fabriksbesök hos Komatsu Forest i Umeå bestämde de sig för var sin ny skördare, en Komatsu 951 och en Komatsu 931. – "Två veckors körning var nog för att konstatera att löftena om mer kraft, ökad produktion, bättre framkomlighet och minskad bränsleförbrukning var sanna", säger de. Haakon Slätten är imponerad av hur smidigt, snabbt och enkelt Komatsu 951 arbetar, även vid låga arbetsvarv. – "Jag arbetar ofta i brant och svår terräng med mycket stora stenblock. Maskinen går mycket lätt och smidig i sådan terräng. Den balanserade boggien och stora bakhjul klarar den utmaningen bättre än någonsin. Och under tiden kan jag köra både kran och aggregat fullt", förklarar han. De menar att de snabbt såg 15 procents minskad bränsleförbrukning jämfört med den 941:a och 911.5 som de tidigare kört.

 

Sylvasphere, Frankrike

"En effektivitetsgrad över 90 procent"

Det franska företaget Sylvasphère bildades i februari 2012 efter att Aurélie och Thibault Delesalle köpt upp bolaget James Desaivres, ett välkänt företag i Tarn, Frankrike. När de köpte en ny Komatsu 931 med C144-aggregat satsade de också på MaxiFleet. – "Med MaxiFleet kan vi snabbt lösa minsta lilla dataproblem, vilket innebär att vi efter lite mer än 3000 driftstimmar har uppnått en effektivitetsgrad över 90 procent. Vi analyserar också produktionskostnaderna dagligen och gör korrigerande åtgärder i realtid", säger Thibault Delesalle. Sylvasphère har integrerat faktureringen direkt i maskinens produktion, vilket frigör tid till andra uppgifter, och prepareringen av arbetsplatserna med hjälp av en hand-GPS ansluten till Maxi N kommer i ännu högre grad än tidigare att göra det möjligt för deras förare att ägna sin arbetstid åt produktionen.