Ur teknisk synvinkel

Tekniska milstolpar för ergonomin i Komatsu skogsmaskiner

På Komatsu Forest har vi haft ergonomin som viktig parameter ända sedan starten på 1960-talet. Resultatet är att Komatsu skogsmaskiner ligger i absolut framkant när det gäller att leverera en högpresterande och ergonomisk arbetsmiljö. Här kan du läsa om alla säkerhetsmässiga och ergonomiska detaljer och funktioner vi till dags dato utvecklat i våra skördare och skotare.

Skördare

AC control by seat

Klimat

Klimatanläggning som kyler förarplatsen till behaglig temperatur och vädrar bort fukt. Stolsvärme som värmer kall stol till behaglig temperatur och torkar upp fukt. Väldimensionerad klimatanläggning med grova luftkanaler och utblås som ger hög omsättningshastighet på hyttluften. ACC som reglerar temperatur och flöde på tilluft automatiskt till önskad hyttemperatur. Luftfilter som filtrerar mycket små partiklar och ger mycket ren tilluft. Välriktade utblås som minskar risken för drag. Förfilter till luftintaget på hytten för god hyttmiljö.
Komatsu hand control

Arbetsställning

Stol
En av marknadens mest ergonomiska skogsstolar som tillval. Stol med kraftiga sidostöd för lår och rygg, med förlängt ryggstöd och bekvämt nackstöd. Stol med elektriska kontroller och många justeringsmöjligheter för optimalt anpassad sittställning. Stort utrymme som gör att stolen kan justeras i längsled. Profilformade armstöd med många leder med justeringsmöjligheter ger avlastad armställning. Stöd även i sidoled som kan justeras/anpassas personligt.
Hytt
Stor hyttvolym som ger bra frihetskänsla. Full ståhöjd för en normallång person framför sätet, ger möjlighet till mikropauser i hytten. Stort benutrymme för varierad sittställning framåt-bakåt vid runtomsvängning. Rejäla åkstöd i form av handtag som man kan hålla fast sig i vid körning i ojämn terräng.
Handkontroller
Handkontroller med bra åkstöd, utformade för att kunna hålla fast sig i vid lättare ojämnheter i terrängen. Handkontroller med knappar som har relief-form, styrlister och backlight för enklare åtkomst till rätt knapp. Handkontroller med knappar som kan flyttas i styrsystemet för att hitta en bättre ergonomi för de vanligast använda knapparna. De flesta knapparna nås på handkontrollen, även de flesta av de som tidigare låg på instrumentbrädan.
Övrigt
Autolev-funktion på både hytt och kran skapar en unik vågrätt arbetsmiljö. Terrängstyrning som kan köras med en bekväm handställning med handen i kranspaken. Trådlöst tangentbord/musfunktion med ergonomisk utformning som kan användas med bekväm arbetsställning. Stående golvpedal med vilsamt stöd för foten.

Service friendly parts

Arbetsställning service

Bekväma filteråtkomster under motorhuven som ger en bra arbetsställning vid servicearbete. Motorhuv och hyttiltning som är fjäderavlastad/elstyrd. Kräver liten/ingen ansträngning för att öppnas och stängas. Inbyggda sugpumpar och anslutningar för diesel och hydraulolja som kan nås från marken. Löstagbart rensgaller framför kylare som enkelt kan rengöras. Inbyggd servicelampa under hydraul och motorhuv. 
Komatsu operator changing filter

Hjälpmedel

Elektrisk hyttilt med tvåhandsfattning för bekvämlig och säker tiltning av hytten. Sekvensstyrning för avslappnad körning av aggregatfunktionerna. Neddragna smörjpunkter och central-smörjning för kranens lagerlägen gör att föraren inte behöver klättra på maskinen. Lättanvänd och kraftfull PC-miljö. Stor PC-skärm med lättåtkomlig USB-port på sidan för kopiering av produktions- och driftrapporter.
Air exhaust in cab

Ljud

Stora luftutblås som ger lägre ljudnivå. SCR efterbehandlingsutrustning som dämpar motorljudet. Större kylfläkt och bättre fläktkåpa reducerar ljudnivån. Variabel fläktstyrning för optimalt varvtal med minimerad ljudnivå.
Hand dragging down sunshield

Sikt/belysning

Senaste lamptekniken, LED-belysning, med ljusstarka lampor som förbättrar arbetsljuset. Solskyddsgardiner i alla fönster som sluter mycket tätt med minimalt med tejpningsbehov. Extra rastergardin framåt för terrängtransporten tillbaka till avlägget. 
Emergency stop button

Säkerhet

Servicestege och serviceplattformar på tanken som ger god åtkomst till servicepunkter som exempelvis tankanslutningar. Slagprovad hytt med hög slagprovnings-vikt som skyddar om maskinen skulle välta och om föremål slår mot hytten. Nödutgång som är enkel att komma åt med mycket enkla och intuitiva handgrepp för att öppna. Stor elmanövrerad plattform som utsteg ur hytten. Säkerhetsbrytare för dörr och kvitteringsknapp där föraren kvitterar att han/hon sitter i hytten innan maskinen startar. Om dörren öppnas stannar maskinens funktioner omedelbart. Unikt stabiliseringssystem som möjliggör arbete på långa räckvidder utan att maskinen tappar balansen. Autorelease vid kedjebyte. Säkerställd kedjehastighet, exempelvis max 40m/s hos aggregaten C93 och C144. Lågt placerad backkamera för ökad säkerhet. 

Skotare

AC detail in cab

Klimat

Klimatanläggning som kyler förarplatsen till behaglig temperatur och vädrar bort fukt.Stolsvärme som värmer kall stol till behaglig temperatur och torkar upp fukt. ACC som reglerar temperatur och flöde på tilluft automatiskt till önskad hyttemperatur. Väldimensionerad klimatanläggning med grova luftkanaler och utblås som ger hög omsättningshastighet på hyttluften. Luftfilter som filtrerar mycket små partiklar och ger mycket ren tilluft. Välriktade utblås som minskar risken för drag.
Komatsu cab overview

Arbetsställning

Stol
En av marknadens mest ergonomiska skogsstolar som tillval. Stol med kraftiga sidostöd för lår och rygg, elektriska kontroller och många justeringsmöjligheter för optimalt anpassad sittställning. Stol med förlängt ryggstöd och bekvämt nackstöd. Profilformade armstöd med många leder med justeringsmöjligheter ger avlastad armställning. Stöd även i sidoled som kan justeras/anpassas personligt. Steglöst låsbar stolsrotation upp till 220 grader, medger att man kan arbeta med stolen vriden mot arbetsområdet. Detta ger en mer avslappnad arbetsställning.
Hytt
Stort benutrymme för varierad sittställning framåt-bakåt vid runtomsvängning. Full ståhöjd för en normallång person framför sätet, ger möjlighet till mikropauser i hytten. Stor hyttvolym som ger bra frihetskänsla. Stor hyttbredd, utrymme för att sträcka ut armarna. Stort utrymme i längsled som gör att stolen kan justeras i längsled. Dörr som kräver låg kraftansträngning för att dra igen och öppna. Rejäla åkstöd i form av handtag som man kan hålla fast sig i vid körning i ojämn terräng.
Handkontroller 
Handkontroller med bra åkstöd, utformade för att kunna hålla fast sig i vid lättare ojämnheter i terrängen. Handkontroller med profilformade handstöd som ger avlastning för händer och handleder samt avslappnad kranmanövrering. Handkontroller med knappar som har relief-form, styrlister och backlight för enklare åtkomst till rätt knapp. errängstyrning som kan köras med en bekväm handställning med handen i kranspaken. Handkontroller med knappar som kan flyttas i styrsystemet för att hitta en bättre ergonomi för de vanligast använda knapparna. De flesta knapparna nås på handkontrollen, även de flesta av de som tidigare låg på instrumentbrädan.
Övrigt
Trådlöst tangentbord/musfunktion med ergonomisk utformning som kan användas med bekväm arbetsställning. Stående golvpedal med vilsamt stöd för foten. Ratt – en funktion som möjliggör en variation av arbetsställningen vid hjulning eller terrängtransport. Fällbar.
Komatsu filter

Arbetsställning service

Bekväma filteråtkomster under motorhuven som ger en bra arbetsställning vid servicearbete. Inbyggda sugpumpar och anslutningar för diesel och hydraulolja som kan nås från marken. Löstagbart rensgaller framför kylare som enkelt kan rengöras. Motorhuv som är fjäderavlastad/elstyrd. Kräver liten/ingen ansträngning för att öppnas och stängas. Utanpåliggande styrcylindrar som ger enklare åtkomst vid service. Inbyggd servicelampa under hydraul och motorhuv.

Hjälpmedel

Neddragna smörjpunkter och central-smörjning för kranens lagerlägen gör att föraren inte behöver klättra på maskinen. Elektrisk hyttilt med tvåhandsfattning för bekvämlig och säker tiltning av hytten. Lättanvänd och kraftfull PC-miljö. Stor PC-skärm med lättåtkomlig USB-port på sidan för kopiering av produktions- och driftrapporter. Extra PC-skärm för att slippa vrida huvudet. Delad slangföringsventil till kran som förenklar slangbyte.

 

 

Air exhaust detail in cab

Ljud

Extra ljudisolerande utrymme mellan motor och hytt. Tjock plåt i hyttgolv. Avtätade genomföringar i hyttstrukturen. Ljudabsorberande material i interiören. Stora luftutblås som ger lägre ljudnivå. SCR efterbehandlingsutrustning som dämpar motorljudet. Större kylfläkt och bättre fläktkåpa reducerar ljudnivån. Variabel fläktstyrning för optimalt varvtal och minimerad ljudnivå.
Working light on cab

Sikt/belysning

God sikt i arbetsområde med avslappnad sittställning, stora rutor, högt placerad fönsterkant uppåt, smala hyttstolpar, B-stolpar maximalt flyttade framåt för bästa sidsikt och låga fönsterkanter nedåt. God sikt i lastutrymmet med Flexgate. Senaste lamptekniken, LED-belysning, med ljusstarka lampor som förbättrar arbetsljuset. Välutrustad arbetsbelysning: Upp till 12 lampor på hytt, 2 midjebelysning, kranbelysning och belysning i chassi framåt och bakåt ger tillräckligt med belysning för en vilosam arbetsmiljö även under mörka skift. Välutrustad inre hyttbelysning: 1 lampa, 4 ljusstarka spotlights, golvbelysning och kartläsarlampa täcker behovet av belysning under mörker. Solskyddsgardiner i alla fönster som sluter mycket tätt med minimalt med tejpningsbehov. Extra rastergardin framåt för terrängtransporten tillbaka till avlägget.Back camera screen

Säkerhet

Insteg till hytten med rejäl och bred trappa med flack lutning, automatstyrd, halkskyddad. Insteg till hytten med rejäla handtag och bred plattform, halkskyddad. Servicehandtag, långa och rejäla, på utsidan av varje hyttstolpe att hålla i sig vid service. Serviceplattformar på vridmotorcylindrarna. Suverän maskinstabilitet. Koncept med vridmidja där svängled ligger framför vridled vilket ger en mycket god stabilitet, i synnerhet vid sväng i utförskörning. Backkameror i båda ändarna av maskinen. Stor och tydlig färgdisplay som växlar automatiskt mellan kamerorna efter körriktning. Stabiliseringsfunktion som är automatiskt kopplad mot transmissionen. Låser bak och framdel vid stillastående maskin vilket ökar bakdelens stabilitet avsevärt. Comfort Ride, unik hydraulisk hyttfjädring med goda vibrationsdämpande egenskaper. Servicestege och serviceplattformar på tanken som ger god och säker åtkomst till servicepunkter som exempelvis tankanslutningar. Säkerhetsbrytare för dörr och kvitterings-knapp där föraren kvitterar att han/hon sitter i hytten innan maskinen startar. Om dörren öppnas stannar maskinens funktioner omedelbart. Slagprovad hytt med hög slagprovnings-vikt som skyddar om maskinen skulle välta och om föremål slår mot hytten. Nödutgång som är enkel att komma åt med mycket enkla och intuitiva handgrepp för att öppna.