Ur teknisk synvinkel

Tekniska milstolpar för ergonomin i Komatsu skogsmaskiner

På Komatsu Forest har vi haft ergonomin som viktig parameter ända sedan starten på 1960-talet. Resultatet är att Komatsu skogsmaskiner ligger i absolut framkant när det gäller att leverera en högpresterande och ergonomisk arbetsmiljö.

Skördare

Ergonomy Seat

Klimat

Klimatanläggning som kyler förarplatsen till behaglig temperatur och vädrar bort fukt. Stolsvärme som värmer kall stol till behaglig temperatur och torkar upp fukt. Väldimensionerad klimatanläggning med grova luftkanaler och utblås som ger hög omsättningshastighet på hyttluften. ACC som reglerar temperatur och flöde på tilluft automatiskt till önskad hyttemperatur. Luftfilter som filtrerar mycket små partiklar och ger mycket ren tilluft. Välriktade utblås som minskar risken för drag. Förfilter till luftintaget på hytten för god hyttmiljö.
Ergonomy Hand control

Arbetsställning

Stol
Stol med kraftiga sidostöd för lår och rygg, med förlängt ryggstöd och bekvämt nackstöd. Stol med elektriska kontroller och många justeringsmöjligheter för optimalt anpassad sittställning. Stort utrymme som gör att stolen kan justeras i längsled. Profilformade armstöd med många leder med justeringsmöjligheter ger avlastad armställning.

Hytt
Stor hyttvolym som ger bra frihetskänsla. Full ståhöjd för en normallång person framför sätet, ger möjlighet till mikropauser i hytten. Stort benutrymme för varierad sittställning framåt-bakåt vid runtomsvängning. Rejäla åkstöd i form av handtag som man kan hålla fast sig i vid körning i ojämn terräng.

Handkontroller
Handkontroller med knappar som har relief-form, styrlister och backlight för enklare åtkomst till rätt knapp. Handkontroller med knappar som kan flyttas i styrsystemet för att hitta en bättre ergonomi för de vanligast använda knapparna. De flesta knapparna nås på handkontrollen.

Övrigt

Autolev-funktion på både hytt och kran skapar en unik vågrätt arbetsmiljö. Trådlöst tangentbord/musfunktion med ergonomisk utformning som kan användas med bekväm arbetsställning. Stående golvpedal med vilsamt stöd för foten.

Ergonomy Service

Arbetsställning service

Bekväma filteråtkomster under motorhuven som ger en bra arbetsställning vid servicearbete. Motorhuv och hyttiltning som är elstyrd. Kräver liten/ingen ansträngning för att öppnas och stängas. Inbyggda sugpumpar och anslutningar för diesel och hydraulolja som kan nås från marken. Löstagbart rensgaller framför kylare som enkelt kan rengöras. Inbyggd servicelampa under hydraul och motorhuv. 
Ergonomy Service

Hjälpmedel

Elektrisk hyttilt med tvåhandsfattning för bekvämlig och säker tiltning av hytten. Sekvensstyrning för avslappnad körning av aggregatfunktionerna. Neddragna smörjpunkter och central-smörjning för kranens lagerlägen gör att föraren inte behöver klättra på maskinen.
Ergonomy air ventilation

Ljud

Stora luftutblås som ger lägre ljudnivå. SCR efterbehandlingsutrustning som dämpar motorljudet. Större kylfläkt och bättre fläktkåpa reducerar ljudnivån. Variabel fläktstyrning för optimalt varvtal med minimerad ljudnivå.
Ergonomy Sun Curtain

Sikt och belysning

LED-belysning med ljusstarka lampor som förbättrar arbetsljuset. Solskyddsgardiner i alla fönster som sluter mycket tätt. Extra rastergardin framåt för terrängtransporten tillbaka till avlägget. 

Skotare

Ergonomy cab

Klimat

Klimatanläggning som kyler förarplatsen till behaglig temperatur och vädrar bort fukt.Stolsvärme som värmer kall stol till behaglig temperatur och torkar upp fukt. ACC som reglerar temperatur och flöde på tilluft automatiskt till önskad hyttemperatur. Väldimensionerad klimatanläggning med grova luftkanaler och utblås som ger hög omsättningshastighet på hyttluften. Luftfilter som filtrerar mycket små partiklar och ger mycket ren tilluft. Välriktade utblås som minskar risken för drag.
Ergonomy hand control

Arbetsställning

Stol
Stol med kraftiga sidostöd för lår och rygg, elektriska kontroller och många justeringsmöjligheter för optimalt anpassad sittställning. Stol med förlängt ryggstöd och bekvämt nackstöd. Profilformade armstöd med många leder med justeringsmöjligheter ger avlastad armställning. Steglöst låsbar stolsrotation upp till 220 grader, medger att man kan arbeta med stolen vriden mot arbetsområdet. Detta ger en mer avslappnad arbetsställning.

Hytt

Stort benutrymme för varierad sittställning framåt-bakåt vid runtomsvängning. Full ståhöjd för en normallång person framför sätet, ger möjlighet till mikropauser i hytten. Stor hyttvolym som ger bra frihetskänsla. Stor hyttbredd, utrymme för att sträcka ut armarna. Stort utrymme i längsled som gör att stolen kan justeras i längsled. Rejäla åkstöd i form av handtag som man kan hålla fast sig i vid körning i ojämn terräng.

Handkontroller 

Handkontroller med profilformade handstöd som ger avlastning för händer och handleder samt avslappnad kranmanövrering. Handkontroller med knappar som har relief-form, styrlister och backlight för enklare åtkomst till rätt knapp. Handkontroller med knappar som kan flyttas i styrsystemet för att hitta en bättre ergonomi för de vanligast använda knapparna. De flesta knapparna nås på handkontrollen.

Övrigt

Trådlöst tangentbord/musfunktion med ergonomisk utformning som kan användas med bekväm arbetsställning. Stående golvpedal med vilsamt stöd för foten.
Ergonomy Service

Arbetsställning service

Bekväma filteråtkomster under motorhuven som ger en bra arbetsställning vid servicearbete. Inbyggda sugpumpar och anslutningar för diesel och hydraulolja som kan nås från marken. Löstagbart rensgaller framför kylare som enkelt kan rengöras. Motorhuv som är elstyrd. Kräver liten/ingen ansträngning för att öppnas och stängas. Utanpåliggande styrcylindrar som ger enklare åtkomst vid service. Inbyggd servicelampa under hydraul och motorhuv.
Ergonomy computer screen

Hjälpmedel

Neddragna smörjpunkter och central-smörjning för kranens lagerlägen gör att föraren inte behöver klättra på maskinen. Elektrisk hyttilt med tvåhandsfattning för bekvämlig och säker tiltning av hytten. Extra PC-skärm för att slippa vrida huvudet. Delad slangföringsventil till kran som förenklar slangbyte.

 

 

Air exhaust detail in cab

Ljud

Extra ljudisolerande utrymme mellan motor och hytt. Tjock plåt i hyttgolv. Avtätade genomföringar i hyttstrukturen. Ljudabsorberande material i interiören. Stora luftutblås som ger lägre ljudnivå. SCR efterbehandlingsutrustning som dämpar motorljudet. Större kylfläkt och bättre fläktkåpa reducerar ljudnivån. Variabel fläktstyrning för optimalt varvtal och minimerad ljudnivå.
LED lights

Sikt och belysning

God sikt i arbetsområde med avslappnad sittställning, stora rutor, högt placerad fönsterkant uppåt, smala hyttstolpar, B-stolpar maximalt flyttade framåt för bästa sidsikt och låga fönsterkanter nedåt. God sikt i lastutrymmet med Flexgate. LED-belysning med ljusstarka lampor som förbättrar arbetsljuset. Välutrustad arbetsbelysning: Upp till 14 lampor på hytt, 2 midjebelysning, kranbelysning och belysning i chassi framåt och bakåt ger tillräckligt med belysning för en vilosam arbetsmiljö även under mörka skift. Välutrustad inre hyttbelysning: 1 lampa, 4 ljusstarka spotlights, golvbelysning och kartläsarlampa täcker behovet av belysning under mörker. Solskyddsgardiner i alla fönster som sluter mycket tätt. Extra rastergardin framåt för terrängtransporten tillbaka till avlägget.