Kampen om personalen och behovet av kompetensförsörjning i norra Sverige är stort. Nu har åtta ledande teknik- och industriföretag i Umeåregionen gjort gemensam sak för att attrahera medarbetare till en snabbt utvecklande och innovativ bransch; Komatsu Forest, Norrmejerier, Olofsfors, Quicke Ålö, Rototilt, SCA, Umeå Energi och Volvo Lastvagnar.

- Aldrig tidigare har vi lagt synen på varandra som konkurrenter åt sidan, för att istället göra gemensam sak i en så stor och viktig fråga som kompetensförsörjningen, säger Petra Kangas, kommunikationschef på Norrmejerier.

- Det är många som pratar om hur vi kan locka fler att flytta hit, eller få studenter att stanna kvar. Vi vill gå från ord till handling och göra konkret skillnad, och vi kan komma mycket längre om vi även gör insatser tillsammans, säger Peter Strömberg, HR-chef på Rototilt.

Tech Talents på Umeå universitet

Samarbetet i Tech Industry by Umeå har vuxit fram under det senaste halvåret. Den första offentliga aktiviteten är studenteventet Tech Talents på campus 15 maj, där företagen tillsammans visar upp vilka jobbmöjligheter det finns inom branschen, och interagerar med studenter från olika utvalda utbildningar - bland annat med en brainstormingutmaning.

- Vi vill bygga relationer med studenterna, de är framtidens arbetskraft. Många av dem känner inte till vilka otroliga möjligheter som finns att utvecklas lokalt. Vi har några av de mest innovativa, högteknologiska och hållbara arbetsplatserna - det vill vi att fler ska känna till, säger Åsa Alvarsson, HR-chef på SCA i Obbola.

Stärka varandra

Målet med samarbetet är att stärka en lokal, utvecklande karriär för anställda och anhöriga, utifrån en helhetssyn på att arbeta, leva och bo i Umeåregionen. Ett nära samarbete med platsföreträdare har också utvecklats.

- Det är ingen slump att vi har framgångsrika företag i den här delen av världen. Vi har en tradition av innovation, lönsamma industrier och bra arbetsplatser - i kombination med riktigt goda livsvillkor här. Och vi är aldrig så bra som när vi jobbar tillsammans, hög grad av tillit skapar unika samarbetsmöjligheter och vi stärker varandra, säger Anna Olofsson, marknadschef för Umeå.


Inbjudan till media
Tech Talents-eventet pågår i Rotundan vid Umeå universitet kl 9-12, onsdag 15 maj. Intresset från studenterna har varit stort, och det är kö till de 50 deltagarplatserna. Företagen från Tech Industry by Umeå kommer att finnas på plats och kan svara på eventuella frågor 12.00-12.30

Samarbetet koordineras av Elivo. Hör av er till Jenny Eklund (jenny@elivo.se, 070-583 12 20) eller Victor Woronowicz (070-379 90 93) för mer information om 15/5 eller om ni önskar besöka arrangemanget.