‒ Det känns både roligt och viktigt att få vara med på hållbarhetsresan och skapa framtidens fordon i skogen, säger Stina, som lockades till rollen eftersom hon får möjlighet att jobba med högteknologiska fordon i en framtidsbransch inom teknik.

Stina är civilingenjör och har en bakgrund inom både fordons- och skogsindustrin. Även om hon har erfarenhet från liknande projekt är det nytt att nu få möjligheten att vara med och bygga upp en helt ny avdelning. Nyckeln till att lyckas anser Stina handlar om att utveckla människor, både på individ- och teamnivå. Personer med olika bakgrund och erfarenheter kommer att behöva samarbeta och lyfta varandra.

‒ Mitt intryck hittills av Komatsu Forest är att här jobbar öppna och engagerade människor som är nyfikna på varandra. Det finns en närhet och ett gott samarbete både mellan avdelningar och inom avdelningen, vilket underlättar vårt arbete framåt, säger Stina. Vi arbetar i en nybyggd, modern anläggning i en utvecklingsmiljö som ligger i framkant när det gäller digitala lösningar. Här har man dessutom en unik möjlighet att få vara med från idé till färdig produkt.

women talking

Stina ser framför allt tre utmaningar med sitt nya uppdrag. Förutom teknikutmaningarna som elektrifieringen medför behöver även samhällets infrastruktur för eldistribution utvecklas. Därtill gäller det att hitta rätt medarbetare med rätt kompetenser. De stora industriinvesteringar som görs i Norrland skapar stor konkurrens om nya medarbetare - en utmaning som företaget delvis tar sig an genom att etablera ett lokalt kontor i Stockholm.

Den nya avdelningen håller på att växa fram och rekryteringen pågår för fullt. Framför allt söker företaget elfordonsutvecklare och ingenjörer som är specialister inom mjukvara, hårdvara, mekanik, hydraulik och energi.

‒ Vi söker fler duktiga ingenjörer som vill vara med och bryta ny mark, konstaterar Stina. Komatsu Forest har som mål att reducera CO2-utsläppen från våra maskiner med 50% till år 2030, så inom några år ser jag framför mig att vi har kommit en bra bit på vägen, avslutar Stina.