J Jonssons Skogs AB i Älvsbyn består idag av bröderna Patrik och Johan Jonsson samt tre anställda. Deras pappa Jonny Jonsson grundade företaget och är fortfarande delaktig som VD, även om han pensionerat sig från livet som förare. För Komatsu Forest är företaget en relativt ny kund, då de, efter otaliga år med ett annat märke, valde att övergå till våra maskiner:

– Ja, precis, vi hade inte kört Komatsu tidigare. Att gå över och byta märke var en ganska lång process. I slutändan var det såklart helheten så blev avgörande. Det är många bitar som spelar in – maskin, tjänster, service och känsla för företaget. Vi började med en 951:a under 2017 och Komatsu har levt upp till våra höga förväntningar, förklarar Patrik.

Utmärkande skotarstabilitet
När allt fungerat så väl med skördaren bestämde sig företaget för att i maj 2019 även gå över till en Komatsu på skotar-sidan, och valet föll på en Komatsu 895. Patrik, som nu har kört skotaren i 8 månader, förklarar att en utmärkande skillnad jämfört med deras tidigare skotare är stabiliteten:

– Alla skotarförare på företaget är rörande överens om att den är grymt stabil. Det händer liksom inga överraskningar utan den går att lita på. Vi har även LoadFlex som gör att maskinens tyngdpunkt är låg, även med last.

När tycker du att det är viktigast?
– I allmänhet, egentligen. Med en bra stabilitet blir du mer effektiv – så är det. Jag får ett effektivare kranarbete när jag inte behöver fundera så mycket över hinder utan kan köra på i den takt jag vill. Även i obekväma vinklar känns det av – till exempel i en nedförsbacke. Bakramen följer med i samma riktning som framramen vid en sväng och behåller markkontakten.

Vilka fördelar tycker du att det ger dig som förare?
– Effektiviteten, som sagt. Men du känner också av det vid dagens slut. Om du litar på maskinen och kan köra avslappnat spänner du dig mindre och är mindre trött och kan därför fatta bättre beslut, avslutar Patrik Jonsson.


Det här är J Jonssons Skogs AB

Ort: Älvsbyn, Norrbotten
Maskiner: – Vi har sedan 2017 en Komatsu 951 och sedan maj 2019 en Komatsu 895.
Uppdragsgivare: – Vi har kört åt SCA ända sedan farfar startade på 40-talet.
Historik: – Farfar Sixten Jonsson började i skogen redan som 12-åring på 30-talet, eftersom han gillade hästar. I början använde han alltså häst och släde, för att sedan gå över till sin första maskin, en Oliver Cletrac. Pappa Jonny fortsatte på samma väg och startade eget företag 1970, det som idag är J Jonssons Skogs AB. Idag kör han inte maskin men är fortfarande VD. Bröderna Patrik och Johan Jonsson är idag verksamma i företaget tillsammans med tre anställda.
Sociala medier: – Vi vill visa upp en positiv bild av skogsbruket, och visa hur det ser ut från vår sida. Vi finns på Instagram och Facebook.