— Komatsu 845 är en trotjänare i mellanklassen som nu har fått en välbehövlig uppdatering, berättar Daniel Grabbe, produktchef hos Komatsu Forest.

Komatsu 845 anno 2021 har en uppgraderad design med samma omtyckta hytt som hos de större skotarna. Arbetsmiljön är rymlig och bekväm och sikten är bra i alla riktningar – såväl över huven som över lastutrymmet, vilket är extra betydelsefullt i gallring.

Med den senaste motorinstallationen uppfylls den emissionslagstiftning som finns och det omarbetade AdBlue-systemet ökar tillförlitligheten och underlättar servicen. Tack vare de användarvänliga funktionerna och verktygen i det nya styrsystemet, MaxiXT, ges de bästa förutsättningarna för att få full koll på virket från beställning till leverans vid väg.

För att förenkla lastningen är grinden numera rak på Komatsu 845. Lastutrymmet är, liksom hos de större skotarna, rymligt och flexibelt med många anpassningsmöjligheter för olika avverkningsförhållanden. Nu finns även möjligheten att välja en större kran som tillval, vilket ger en kraftfullare maskin som lämpar sig väl för den som behöver hantera tungt och långt virke.

Ytterligare ett tillval som nu kan väljas till Komatsu 845 är SpeedShift, en funktion som gör det möjligt för föraren att använda maskinens hela hastighetsregister utan att behöva stanna för att byta växel. SpeedShift växlar automatiskt upp till en högre växel när föraren ökar farten, vilket resulterar i både lägre bränsleförbrukning och högre genomsnittlig transporthastighet.

— Den moderna kostymen speglar vad som finns under ytan - med alla dessa uppdateringar blir Komatsu 845 en smidig allroundskotare i mellanklassen med många av de större skotarnas fördelar, avslutar Daniel Grabbe.