Vår historia

Vägen dit vi befinner oss i dag

Sedan 1961 har vårt företag varit synonymt med innovationer för skogsindustrin. Utvecklingen från ”the slash-bundler” ”Skruven”, via Valmet-maskinerna, till vår nuvarande produktlinje av högteknologiska produkter har varit ett gigantiskt hopp framåt inom outtröttlig produktivitet, ergonomi och lönsamt skogsbruk. Och ändå har vi precis påbörjat vår resa.

Skruven

1961-1970

Två starter

Historien om Komatsu Forest har inte en utan två starter. En i Sverige och en i Finland. I Finland grundades statligt ägda Valmet Oy efter andra världskriget. Företaget blev snabbt en viktig aktör i utvecklingen av skogsmaskiner i hemlandet. 1961 grundades det lilla företaget Umeå Mekaniska i Umeå, i en region som kännetecknas av en stark skogsindustri och djupt rotade traditioner inom innovation och entreprenörskap. Umeå Mekaniska var intresserat av att hitta nya lösningar för mekanisering av tungt, manuellt industriarbete. 1965 presenterades en helt ny maskin kallad Skruven. Detta var ett unikt koncept och den första stora språngbrädan mot mekaniserad skogsavverkning. Skruven hade roterande spiralformade skruvar i botten på en stor bädd till vilken buntar med träd matades. Maskinens effektivitet var banbrytande.

1971-1980

Volvo visar intresse

1970-talet såg en snabb utveckling hos finska Valmet. Parallellt utvecklades en mycket innovativ miljö på Umeå Mekaniska. Både i Sverige och Finland växte antalet specialiserade skogsentreprenörer i takt med att mekaniseringen spred sig inom skogsbruket. 1972 presenterades vidareutvecklingar som byggde på testerna med Skruven. Tviggen, som efterföljaren kom att heta, var en enkelstammaskin med en kedjedriven såg. Den blev en omedelbar succé. Alla tekniska innovationer som Umeå Mekaniska hade introducerat gjorde att de större aktörerna i den svenska skogsmaskinsbranschen fick upp intresset för företaget. Uppmärksamheten resulterade 1976 i att Volvo BM förvärvade Umeå Mekaniska som en del av sina investeringar i skogsbranschen. 1979 inledde Volvo BM ett samarbete med Valmet Oy kring traktorer. 

1981-1990

Första engreppsskördaren

Året 1984 var en milstolpe i global tillverkning av skogsmaskiner. Det var nämligen året då Umeå Mekaniska lanserade världens första specialkonstruerade engreppsskördare, Valmet 901. En engreppsskördare betydde att fällning, kvistning och aptering kunde utföras med bara en grip istället för två. Valmet 901 hade även en fullständigt roterande och nivellerande hytt. Denna tekniska lösning har nu mer än 30 år på nacken men anses trots det vara den ultimata metoden för hållbar produktivitet. Detta enorma tekniska framsteg ökade Valmet Oy:s intresse för Umeå Mekaniska och 1986 blev Umeå Mekanisk helägt av Valmet Oy. Som ett resultat av detta slogs de båda varumärkena ihop under namnet Valmet, och så såg det ut under 25 år. 1989 knöts de sista banden mellan Sverige och Finland när företaget bytte namn till Valmet Logging AB.

Valmet 965

1991-2000

Flera nya marknader

På grund av omstruktureringen inom Valmet Oy-koncernen, som Valmet Logging ingick i, bytte företaget namn 1994 till SISU Logging. 1990-talet var också årtiondet då företaget tog flera nya steg i sin internationella expansion, med företag som etablerades och förvärvades på tillväxtmarknader som Australien, Sydamerika och Nordamerika. Början av 1990-talet förebådade den första lanseringen någonsin av ett helt nytt skördaraggregat som tagits fram speciellt för den sydamerikanska marknaden. Det här var ett skördaraggregat avsett att användas med en grävmaskin som bärare, vilket visade sig vara ett mycket framgångsrikt koncept för avverkning av skog i skogsplanteringar på målkontinenten. 1998 var det återigen dags för ett namnbyte när den första privata ägaren, den finska industrigruppen Partek, tog över. Det nya namnet på företaget blev Partek Forest. 
 

2001-2010

Japansk ägare

År 2000 ingicks ett informellt samarbete mellan Komatsu och Partek Forest och det ryktades att Komatsu ville köpa Partek Forest. 2002 tillkännagavs ett ägarbyte som möttes av stor förvåning. Finska staten beslutade sig för att sälja Partek till den finska hiss- och rulltrappetillverkaren Kone. Kones förvärv banade väg för Komatsus uppköp av Partek Forest. 2004 blev Komatsu Ltd ägare och bytte namn på företaget till Komatsu Forest. Komatsu Ltd såg synergi- och utvecklingsmöjligheter där teknik och produkter från skogsmaskiner kunde göra Komatsus entreprenadmaskiner mer attraktiva, och i synnerhet skogsmaskiner för avverkning av skogsplantager. Det första beviset för det nordisk-japanska samarbetet kom 2005, då Komatsu Forest introducerade ett grävaggregat som snabbt kunde förvandla en grävmaskin till en skördare.
 

2011-

Maskinerna byter namn

Nästa stora steg togs 2011, då maskinerna bytte namn till Komatsu, efter att ha sålts under varumärket Valmet i 25 år. Maskinerna behöll dock sin klassiska röda färg. 2012 förvärvade Komatsu Forest skördaraggregatstillverkaren Log Max AB, tillsammans med Log Max Inc. Under ägandet av Komatsu Ltd trappades produktutvecklingen upp ytterligare. Inom bara några år lanserades fem nya skotare och fyra nya skördare. 2016 lanserades Komatsu 931XC, följt av Komatsu 901XC under 2017. Skördarna i XC-serien har en unik lösning för åtta hjul jämfört med övriga tillverkare. Maskinerna bygger på vårt unika och beprövade chassikoncept med en midjeled och en svängaxel, tiltfunktion för hytten och kranen samt lastkännande stabiliseringsteknik. Konceptet har visat sin effektivitet under flera årtionden. Maskinerna i XC-serien kombinerar den svängande bakaxeln med en boggi monterad på enkelaxeln. Under 2018 förvärvade Komatsu aggregattillverkarna Quadco och Southstar samt Oryx Simulations, ett världsledande företag inom utveckling av simulatorlösningar för tunga fordon