Idén föddes till dåvarande storskotaren Valmet 890 ur ett syfte om flexiblare lastutrymme. Att göra skotaren produktivare genom att anpassa utrymmet till vad som är optimalt för körningen. Sagt och gjort; skisser blev prototyper som blev till serieproduktion. LoadFlex fick patent beviljat och har så än idag. Ola Boström, idag marknadsdirektör på Komatsu Forest, var med när tillvalet kom till:

- Det är en lösning som var före resten av marknaden redan då, och är så fortfarande idag. Dels på grund av det patent vi har, men även för att vi har haft lång tid att utveckla det tillsammans med våra kunder.

Om du ska sammanfatta fördelarna med LoadFlex?

- I praktiken innebär det att föraren kan anpassa lastutrymmet efter körningen på ett väldigt smidigt sätt. Full bredd vid slutavverkning och lastning, och minimal bredd vid exempelvis transport i trånga passager. En annan stor fördel, som utvecklats under åren, är hydrauliska stöttor. Föraren höjer och sänker stöttorna från hytten och behöver därför inte lyfta kranen högre än nödvändigt. Det spar både tid och bränsle, fortsätter Ola Boström.

Under nästan 20 år har LoadFlex förfinats. Mekanik till hydraulik, ökat lastutrymme, konstruktionen har blivit mer robust, det har tillkommit på fler modeller och den är smidigare att underhålla när det väl behövs. Idag är det nästan mer regel än undantag att välja till LoadFlex på skotare i slutavverkning. För att fira detta erbjuder vi därför 20% rabatt på LoadFlex till Komatsu 895:

- Det stämmer. Vi vill fira den snart fyllda 20-åringen som har varit en framgång sedan första dag. Det är en viktig del i vårt erbjudande av marknadens produktivaste skotare, och vi tycker att alla 895:or ska ha LoadFlex för optimal produktivitet, säger Peter Hasselryd, försäljningschef i Sverige. 

Erbjudandet gäller 20% på tillvalet LoadFlex vid köp av en Komatsu 895, fram till 31 mars 2019.