Den nya intelligenta kranstyrningen introducerades för första gången på Elmia 2017. Säljstart för produkten var i juli – och sedan dess har nära 100 procent av alla sålda skotare av modellerna 855 och 875 levererats med funktionen.

- Vi var övertygade på förhand om att det var en bra produkt, och att den är viktig för våra kunder. På så vis hoppades vi att den skulle tas emot bra. Men att responsen skulle vara riktigt så här positiv hade vi nog inte vågat hoppas på. Det överträffade faktiskt våra förväntningar, säger Peter Hasselryd, försäljningschef.


I feedback från våra kunder har det framkommit att lönsamheten är den viktigaste fördelen med SmartFlow. Conny Olsson, som är både ägare och förare, menar att han blev förvånad över tillvalets egenskaper.

- Produktiviteten är den största fördelen. Där märker jag stor skillnad och med det har vi fått en mycket bättre ekonomi i skotningen. Jag som förare blir mindre trött under längre arbetsdagar, och kan hålla uppe tempot. Samtidigt går arbetet i sig snabbare med SmartFlow. 

Conny, som nyligen rekryterat pekar också på enkelheten i produkten – att det går snabbare för nyanställda att komma igång med produktiviteten:

- Det är stor skillnad i inlärningskurvan för nya. Kranen rycker inte och du behöver inte vara lika precis. Och när nyanställda kommer igång med produktionen snabbare så är det såklart gynnsamt för ekonomin. Tid är pengar.
 
Under hösten kommer SmartFlow att släppas till resten av Europa, och då även på vår största skotare, Komatsu 895.

Vad är SmartFlow?

SmartFlow är ett av våra populära tillval till 855, 875 och 895. Det är en helt ny teknik för kranstyrning som ger bättre precision och kontroll vid krankörning, förbättrad bränsleekonomi och ökad produktivitet. SmartFlow övervakar att rätt tryck och flöde levereras till kranen vid varje tillfälle. Det innebär att känslan i styrningen blir betydligt bättre, och fungerar mer som en förlängning av den egna armen.
I SmartFlow ingår funktionen Aktiv krandämpning, som gör att acceleration och inbromsning av kranrörelser går mjukt. Det bidrar till mindre vibrationer, och en förbättrad arbetsmiljö.