Drivkrafter

Få branscher har sett en sådan teknikutveckling som skogsmaskinsbranschen. Och skillnaden är lika stor när det gäller utvecklingens drivkrafter. Från början handlade utvecklingen främst om att effektivisera produktionen. Idag är kravbilden mycket mer komplex och innefattar allt från den enskilde skogsentreprenörens plånbok till hela jordklotets miljö.

 

Miljökrav

Globala miljö- och klimatfrågor har sedan 1990-talet fått allt högre prioritet. Stort fokus ligger på utsläppen av växthusgaser som kväveoxid (NOx). För skogsmaskinstillverkare märks detta i den emissionslagstiftning i EU och USA som reglerar en stegvis ökad avgasrening för att minska utsläpp av NOx och partiklar (PM) fram till 2014. Allvaret i lagstiftningen syns i den snabba minskningstakten – från 29 % NOx-reduktion och 10 % PM-reduktion 1996 till hela 97 procents minskning av både NOx och PM år 2014 (se diagram). Detta har lett fram till en utveckling av olika avgasreningstekniker hos skogsmaskintillverkarna.

Det är en imponerande hälsosam minskning av utsläppen som emissionslagstiftningen föreskriver. Från första steget 1996 (den stora mörkgråa rektangeln) till fjärde steget 2014 (den lilla blåa rektangeln).

Produktivitetskrav

Ökad produktion är givetvis också ett sätt för skogsmaskinentreprenören att öka sin lönsamhet. Motormässig utvecklingspotential finns, samtidigt utnyttjas maskinerna redan idag nära maxgränsen i flera skift. Dessutom riskerar ökningar av produktiviteten via till exempel större motorstyrka att hamna i konflikt med miljökrav. Då är det bättre att som vi på Komatsu Forest satsa på smartare styrning och optimering av motorstyrkan, och använda den senaste tekniken för att minska bränsleförbrukningen.



Emission reduction